Monday, 26 August 2013

RAS PREVIOUS YEARS QUESTION'S BANK: Sources of History of Rajasthan > Literary & Archaeological Sources

CHAPTER WISE RAS PREVIOUS YEARS QUESTION'S BANK (SOLVED): 
Sources of History of Rajasthan (राजस्थान के इतिहास के स्त्रोत) > Literary & Archaeological Sources (साहित्यिक एवं पुरातात्विक स्त्रोत)

R.A.S. 2012

Q1. Who is the author of 'Prithviraj Vijaya'?

A. Chand Bardai
B. Prithviraj Chauhan
C. Jayanak
D. Nayanchand Suri

Ans: C. Jayanak

The Prithviraj Vijay is a contemporary account of the 12th century Kingdom of Ajmer ruled by the Chauhan clan. Jayanak is widely accepted as being the author of the work. The manuscript, in its description of the historical background of the Chauhan clan, clearly states that they were Suryavanshi.

Q1. 'पृथ्वीराज विजय' का लेखक है?

1. चंदबरदाई
2. पृथ्वीराज चौहान
3. जयानक
4. नयनचंद्र सूरि

उत्तरः 3. जयानक

यह प्राचीन संस्कृत ग्रंथ है। 1191-93 ई. के बीच इस ग्रंथ की रचना कश्मीरी पण्डित जयनक ने की। इस ग्रंथ से पृथ्वीराज तृतीय के विषय में जानकारी मिलती है।

R.A.S. 2010 

Q2. Rajasthan's Historian who is also socialite:

A. Mankaran sharda
B. Harbilas Sharda
C. CK Walteyar
D. Jamanalal Bajaj

Ans: B. Harbilas Sharda

As Historian: "Ajmer - Historical and Descriptive", "Hindu Superiority (1906)", "Life of Dayanand Saraswati" etc.

As Socialite: Child Marriage Restraint Act,1929 - Child Marriage Restraint Act 1929 popularly known as the Sarda Act after its sponsor Rai Sahib Harbilas Sarda to the British India Legislature in India was passed on 28 September 1929, fixed the age of marriage for girls at 14 years and boys at 18 years. It came into effect six months later on April 1, 1930 and it applies to all of British India, not just to Hindus. It was a result of social reform movement in India. The legislation was passed by the British Indian Government. 
In 1929, he presided over the Indian National Social Conference held in Lahore.

Q2. राजस्थान के विख्यात इतिहासकार जो एक समाज सुधारक भी थे-

1. मानकरण शारदा
2. हरविलास शारदा
3. सी.के.एफ. वाल्टर
4. जमनालाल बजाज


उत्तरः 2. हरविलास शारदा

इतिहासकार - अजमेर के राय बहादुर हरविलास शारदा 'अजमेर: हिस्टोरिकल एंड डिस्क्रेप्टिव' तथा 'हिंदु सुपीरियरिटी' आदि प्रसिद्ध पुस्तकों के लेखक थे।

समाज सुधारक - हरविलास शारदा द्वारा प्रस्तावित बाल विवाह निरोधक अधिनियम, 1929 में लागू किया गया था।


Q3. Famous English Historian during 19th century who wrote about Rajasthan is:

A. Col. James Tod
B. LP Tesitori
C. Jorge Greyrsan
D. Jon Thomas

Ans: A. Col. James Tod

Lieutenant-Colonel James Tod (20 March 1782 – 18 November 1835) was an English-born officer of the British East India Company and an Oriental scholar. He combined his official role and his amateur interests to create a series of works about the history and geography of India, and in particular the area then known as Rajputana that corresponds to the present day state of Rajasthan, and which Tod referred to as Rajas'han.

Q3. वह कौनसा प्रथम अंग्रेजी इतिहासकार था जिसने राजस्थान की जागीरदारी (फ्यूडलिस्म) व्यवस्था पर लिखा?

1. कर्नल जेम्स टाॅड
2. मैक्स वेबर
3. जाॅन मैल्कम
4. सी.के.एफ. वाल्टेयर

उत्तरः 1. कर्नल जेम्स टाॅड

R.A.S. 2008

Q4. Name the writer of 'Vansh-Bhaskar'?

A. Bankidas
B. Gouri Shankar Hirachand Ojha
C. Kaviraj Shyamaldas
D. Suryamall Mishran

Ans. D. Suryamal Mishran

Misan was a court poet in Bundi, which was ruled by the great Hada Chauhan dynasty. In the poetry world they are known as "Mahakavi."He undertook the work Vans Bhaskar at the order of Maharao Raja Ramsingh of Bundi. The word Vans means genealogy and Bhaskar means the sun, hence Vans Bhaskar is intended to be a chronicle of the Hada Chauhan dynasty, who claimed to originate from the sun. He intended to write Vans Bhaskar in two volumes and twelve parts as an analogy with the sun, which has two solstices and twelve months in a year. He left the work unfinished at the eighth part of the second volume because of differences with his patron, whose territory became British protectorate, while poet supported the Indian Rebellion of 1857.

Q4. 'वंशभास्कर' के रचयिता है-

1. बांकीदास
2. गौरी शंकर हीराचंद ओझा
3. कविराज श्यामलदास
4. सूर्यमल्ल मिश्रण

उत्तरः 1. सूर्यमल्ल मिश्रण

सूर्यमल्ल वंशभास्कर के रचयिता कवि थे। बूँदी नरेश रामसिंह के आदेशानुसार संवत्‌ 1897 में इन्होंने श्वंशभास्करश् की रचना की थी। इस ग्रंथ में मुख्यतरू बूँदी राज्य का इतिहास वर्णित है किंतु यथाप्रसंग अन्य राजस्थानी रियासतों की भी चर्चा की गई है।  राजस्थानी साहित्य में बहुचर्चित इस ग्रंथ की टीका कविवर बारहट कृष्णसिंह ने की है। 

अन्य कृतियाँ - वंशभास्कर, बलवंत विलास, छंदोमयूख, वीरसतसई आदि।

Q5. Inscription which through light on writing of Maharana Kumbha is:

A. Kumbhalgarh Prashasti (1460)
B. KirtiStambh Prashasti (1460)
C. Jagannath Ray Prashasti (1652)
D. Raj Prashasti (1670)

Ans. B. KirtiStambh Prashasti (1460)

Maharana Kumbha ("Hindu Surrtran" & "Abhinav Bharta Charya") was the ruler of Mewar, a state in western India, between 1433 and 1468 AD, and belonging to the Sisodia clan. Kumbha was a son of Rana Mokal of Mewar by his wife Sobhagya Devi, a daughter of Jaitmal Sankhla, the Parmara fief-holder of Runkot in the state of Marwar.

Q5. वह कौनसा अभिलेख है जो महाराणा कुंभा के लेखन पर प्रकाश डालता है-

1. कुंभलगढ़ प्रशस्ति (1460)
2. कीर्तिस्तंभ प्रशस्ति (1460)
3. जगन्नाथ राय प्रशस्ति (1652)
4. राज प्रशस्ति (1670)

उत्तर: 2. कीर्तिस्तंभ प्रशस्ति (1460)

कीर्तिस्तंभ प्रशस्ति (1460) - चित्तौड़गढ़, प्रशस्तिकार - महेशभट्ट
इसमें राणा कुंभा की उपलब्धियों एवं उसके द्वारा रचित ग्रंथें का विशद् विवरण मिलता है। इस प्रशस्ति में चण्डीशतक, गीत गोविंद की टकिा - रसिकप्रिया, संगीतराज आदी प्रमुख गंथें का उल्लेख हुआ है।

R.A.S. 2007

Q6. Jaisingh Suri was author of:

A. Hammirmardan
B. Hammir Mahakavya
C. Hammir Hath
D. Hammir Raso

Ans: A. Hammir-mad-mardan

Jai Singh Suri: Hammir Mad Mardan, Kumarpal Charit, Dharmodesh Mala.

Hammir Mahakavya - Nayan Chandra Suri
Hammir Hath - Chandra Shekhar
Hammir Raso - Sarangdhar

Q6. जयसिंह सूरी लेखक थे-

1. हम्मीर मद मर्दन
2. हम्मीर महाकाव्य
3. हम्मीर हठ
4. हम्मीर रासो


उत्तरः 1. हम्मीर मद मर्दन

हम्मीर मद मर्दन - जयसिंह सूरी
हम्मीर महाकाव्य - नयनचंद्र सूरी
हम्मीर हठ - चंद्रशेखर
हम्मीर रासो - सारंगधर

Q7. Author of BIKANER KE RATHORAN RI KHYAT is:

A. Dayaldas
B. Shyamaldas
C. Suryamal Mishra
D. Nenasi

Ans: A. Dayaldas

BIKANER KE RATHORAN RI KHYAT or DAYALDAS RI KHYAT

Q7. बीकानेर के राठौड़ री ख्यात के लेखक थे

1. दयालदास
2. श्यामलदास
3. बांकीदास
4. नैणसी

उत्तरः 1. दयालदास

दयालदास री ख्यात / बीकानेर रे राठौड़ां री ख्यात

दयालदास सिढयाच बीकानेर के महाराजा रतनसिंह (1828-51) के दरबारी थे। यह मारवाड़ी (डिंगल) भाषा में लिखी गई एक विस्तृत वयाख्या है जिसमें बीकानेर के राठौड़ों का प्रारंभ से लेकर सरदारसिंह तक का इतिहास दो भागों में लिखा है।

No comments:

Post a Comment