RAS PREVIOUS YEARS QUESTION'S BANK: Physiography of Rajasthan > Major Physical Divisions > Physical Division of Relief

RAS PREVIOUS YEARS QUESTION'S BANK (SOLVED)
PHYSIOGRAPHY OF RAJASTHAN (राजस्थान की भू-आकृति) > MAJOR / BROAD PHYSICAL DIVISIONS OF RAJASTHAN (मुख्य भू-भौतिक विभाग) > PHYSICAL DIVISIONS OF RELIEF (भौतिक विभाग)

R.A.S. 2012

Q1. Which one of the following is the highest aravali peak ?

1) Sajjangarh
2) Lilagarh
3) Kumbhalgarh
4) Taragarh

Ans. 3) Kumbhalgarh

Explanation: Hight of above peaks of Aravali -
1) Sajjangarh - 938 M
2) Lilagarh - 874 M
3) Kumbhalgarh - 1224 M 
4) Taragarh - 970 M

Q1. निम्नलिखित में से कौनसा एक अरावली का उच्चतम शिखर है?
अ. सज्जनगढ़ 
ब. लीलागढ़
स. कुंभलगढ़
द. तारागढ़

व्याख्याः 
दक्षिणी अरावली की चोटियां - 
सज्जनगढ़ (938 मी.), लीलागढ़ (874 मी.), कुंभलगढ़ (1224 मी.)

मध्य अरावली की उच्च चोटी -तारागढ़ (970 मी.)





Q2. Which one of the following is not a cause of Desertification in Rajasthan?

1) Overgrazing
2) Deforestation
3) Urbanization
4) Improper soil and water Management

Ans. 4) Improper soil and water Management

Explanation: 

Four human activities represent the most immediate causes Desertification: over-cultivation exhausts the soil, overgrazing removes the vegetation cover that protects it from erosion, deforestation destroys the trees that bind the soil to the land and poorly drained irrigation systems turn croplands salty. 

Overgrazing - Overgrazing is the destruction of vegetation by cattle, results in barren exposed soil; if erosion continues, it contributes to desertification.

Deforestation - Destruction of vegetation in arid regions destroys the trees that bind the soil that leads to desertification.

UrbanisationUrban expansion, including the establishment of industrial and tourist facilities and the construction of road networks and airports causes loss of productive land. 
Continued encroachment into agricultural lands due to rapid changes in the demographic structure will further reduce productive agricultural areas and will create added pressure to exploit marginal lands, which will lead to accelerated desertification of the area.

Improper soil and water ManagementIncorrect irrigation is commonly used in poorer areas. Farmers are using canal irrigation and other poor techniques because of the lack of water. This type of irrigation causes a build up of salt in the soil. (Desertification, 2005) 


Q2. निम्नलिखित में से कौनसा कारण राजस्थान में मरुस्थलीकरण का नहीं है?


1. अतिचारण
2. वनोन्मूलन
3. शहीरकरण
4. अनुचित मृदा और जल प्रबंधन

उत्तरः 3. शहीरकरण

R.A.S. 2010

Q3. Desert is spread in Rajasthan's total area of:

A. More than 60%
B. Less than 30%
C. 40%
D. 50%

Ans: A. More than 60%

Q3. पश्चिमी मरुस्थल राजस्थान के लगभग जितने क्षेत्र को घेरे है, वह हैः

1. 60 प्रतिशत से अधिक
2. 30 प्रतिशत से कम
3. 40 प्रतिशत
4. 50 प्रतिशत

उत्तरः 1. 60 प्रतिशत से अधिक

व्याख्याः


Q4. 'Chhappan' basin is in the district of ? 

A. Alwar 
B. Banswara
C. Pali
D. Tonk

Ans. B. Banswara


Q4. छप्पन बेसिन जिस जिले में है, वह हैः



1. अलवर

2. बांसवाड़ा

3. पाली

4. टोंक


उत्तरः 2. बांसवाड़ा

व्याख्याः




R.A.S. 2007


Q5. Lathi Series is:



A. Cow species

B. Under ground water body

C. Mineral Belt

D. Wildlife series


Ans: B. Under ground water body

Q5. लाठी शृंखला क्या है?

1. गाय की एक प्रजाति
2. भूगर्भिय जलपट्टी
3. खनिज पट्टी
4. वन्यजीव शृंखला

उत्तरः 2. भूगर्भिय जलपट्टी

व्याख्याः Source: Lathi series of ground water; IGNP, surface water resources (Nadis, Khadins) - http://www.cazri.res.in/jaisalmer.php

R.A.S. 2003


Q6. What Fraction of Rajasthan’s land area is desert



A. 1/4

B. 1/3

C. 1/2

D. 2/3


ANS: D. 2/3

Q6. राजस्थान के भू-भाग क्षेत्रफल का कितना प्रतिशत रेगिस्तान है?

1. लगभग एक चैथाई
2. लगभग एक तिहाई
3. लगभग आधा
4. लगभग दो तिहाई

उत्तरः 4. लगभग दो तिहाई

व्याख्याः Refer to Q3 (RAS 2010)

Q7. The Area of Rajasthan is about:


A. 2.8 Lakh Square Km.
B. 3.4 Lakh Square Km.
C. 4.5 Lakh Square Km.
D. 5.7 Lakh Square Km.

Ans. B. 3.4 Lakh Square Km.


Q7. राजस्थान राज्य का क्षेत्रफल लगभग है-



1. 2.8 लाख वर्ग किमी.

2. 3.4 लाख वर्ग किमी.

3. 4.5 लाख वर्ग किमी.

4. 5.7 लाख वर्ग किमी.


उत्तरः 2. 3.4 लाख वर्ग किमी.

Explanation / व्याख्याः Rajasthan is located in the northwestern part of the subcontinent. It is bounded on the west and northwest by Pakistan, on the north and northeast by the states of Punjab, Haryana, and Uttar Pradesh, on the east and southeast by the states of Uttar Prad esh and Madhya Pradesh, and on the southwest by the state of Gujarat. The Tropic of Cancer passes through its southern tip in the Banswara district. The state has an area of 132,140 square miles (342,239 square kilometres). The capital city is Jaipur.

Source: http://rajasthan.gov.in/rajgovt/misc/location.html

Q8. The oldest mountain range in india is:


A. Arawali
B. Vindhya
C. Satpura
D. Himalaya

Ans: A. Arawali

Q8. भारत में सबसे प्राचीन पर्वत शृंखला है-

1. अरावली
2. विंध्य
3. सतपुड़ा
4. हिमालय

उत्तरः 1. अरावली

Explanation / व्याख्याः

The Aravali range are the oldest fold mountains in India. The northern end of the range continues as isolated hills and rocky ridges into Haryana state, ending in Delhi. The famous Delhi Ridge is the last leg of the Aravali Range, which traverses through South Delhi and terminates into Central Delhi where Raisina hill is its last extension. It is one of the world's oldest mountain ranges. It dates back to a pre-Indian subcontinental collision with the mainland Eurasian Plate. The southern end is at Palanpur near Ahmedabad, Gujarat. The highest peak is Guru Shikhar in Mount Abu in Rajasthan. Rising to 5650 feet (1722 meters), it lies near the south-western extremity of the range, close to the border with Gujrat District.

Q9. In which part of rajasthan is the vindhya plateau extension?

A. North East
B. South East
C. South
D. South West

Ans. B. South East

Q9. राजस्थान के किस क्षेत्र में विंध्य पठार का विस्तार है?

1. उत्तर-पूर्व
2. दक्षिण-पूर्व
3. दक्षिण
4. दक्षिण-पश्चिम

उत्तरः 2. दक्षिण-पूर्व

व्याख्याः


R.A.S. 1999

Q10. जिस दिशा में अरावली श्रेणियों चैड़ाई बढती जाती है, वह है-

1. उत्तर-पूर्व से दक्षिण-पश्चिम
2. पूर्व से पश्चिम
3. दक्षिण-पश्चिम से उत्तर-पूर्व
4. पश्चिम से पूर्व

उत्तरः 1. उत्तर-पूर्व से दक्षिण-पश्चिम

व्याख्याः


R.A.S. 1998

Q11. The second highest peak of Aravali range is:

A. Kumbhalgarh
B. Nag Pahar
C. Ser
D. Achalgarh

Ans: C

Explanation: 

A. Kumbhalgarh - 1224 M
B. Nag Pahar - 795 M
C. Ser - 1597 M
D. Achalgarh - 1380 M

Q11. अरावली श्रेणी की दूसरी अधिकतम उंचाई की चोटी है-

1. कुंभलगढ़
2. नाग पहाड़
3. सेर
4. अचलगढ़

उत्तरः 3. सेर

व्याख्याः See Above. 


Q12. Which one among the following pair is correct:

%DESERT AREA (RAJASTHAN) - % POPULATION (RAJASTHAN)

A. 60 - 40
B. 50 - 50
C. 55 - 45
D. 40 - 60

Ans: A


R.A.S. 1996

Q12. निम्न में से कौनसा युग्म सही है?

% मरुस्थल क्षेत्रफल (राजस्थान) - % जनसंख्या (राजस्थान)

1. 60 - 40
2. 50 - 50
3. 55 - 45
4. 40 - 60


उत्तरः 1. 60% मरुस्थल क्षेत्रफल (राजस्थान) - 40% जनसंख्या (राजस्थान)